dexamethasone, tabletë gojore

dexamethasone, tabletë gojore

e gjetur efektive për trajtimin e provës klinike të rimëkëmbjes së Universitetit të Oksfordit ka zbuluar se dexamethasone me dozë të ulët rrit mundësinë e mbijetesës në pacientët me COVID-19 që kërkojnë mbështetje të frymëmarrjes.

Në studim, ilaçi uli numrin e vdekjeve me një të tretën për njerëzit në ventilatorë, dhe nga një e pesta për njerëzit në oksigjen. Nuk u gjet asnjë përfitim për njerëzit që nuk kërkonin mbështetje të frymëmarrjes. Mos e përdorni këtë ilaç për të trajtuar COVID-19 përveç nëse mjeku juaj rekomandon që ta bëni këtë. Nëse keni pyetje në lidhje me përdorimin e dexamethasone për covid-19, bisedoni me mjekun tuaj.

Për informacion se si të përgatisni, këshilla për parandalimin dhe trajtimin dhe rekomandimet e ekspertëve, vizitoni qendrën tonë COVID-19.

Pikat kryesore për dexamethasone

 • Tableta orale e dexamethasone është në dispozicion si një ilaç i përgjithshëm dhe i markës. Emri i markës: Dexpak.
 • Dexamethasone vjen si një tabletë gojore, zgjidhje gojore, pikat e syve dhe pikat e veshit. Alsoshtë gjithashtu në dispozicion si një zgjidhje e injektueshme ose një zgjidhje intraokulare e dhënë pas operacionit. Këto dy forma jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.
 • Tableta orale e dexamethasone përdoret për të trajtuar shumë kushte. Këto përfshijnë inflamacionin, reaksionet alergjike dhe ndezjen e kolitit ulcerativ. Ato gjithashtu përfshijnë pamjaftueshmërinë e veshkave.
 • Paralajmërime të rëndësishme

  • Reagimi alergjik: Dexamethasone mund të shkaktojë një reaksion alergjik në raste të rralla. Nëse keni probleme me frymëmarrjen, një skuqje ose lëkurë kruarje, ose vini re ënjtje të krahëve, këmbëve ose gjuhës, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Thirrni 911 nëse simptomat tuaja ndjehen kërcënuese për jetën ose nëse mendoni se keni një urgjencë mjekësore.
  • Dëmtimi i zemrës: Nëse kohët e fundit keni pasur një sulm në zemër, mund të jeni në rrezik të rritur për dëmtim të mëtejshëm të zemrës nga ky ilaç. Para se të filloni këtë ilaç, sigurohuni që mjeku juaj e di që keni pasur një sulm në zemër.
  • Infeksioni: Dexamethasone mund të mbulojë ose përkeqësojë infeksione të caktuara. Përveç kësaj, infeksionet mund të zhvillohen gjatë trajtimit. Mos e përdorni këtë ilaç nëse keni infeksione kërpudhore, ose një histori të infeksioneve të parazitit ose tuberkulozit. Tregoni mjekut tuaj për ndonjë sëmundje ose infeksion të kaluar.
  • Problemet e syve: Përdorimi i dexamethasone për periudha të gjata mund të çojë në probleme të syve siç janë kataraktet ose glaukoma. Ilaçi gjithashtu mund të shkaktojë dëme në nervat optikë, ose infeksionet e syve të kërpudhave ose virale.
  • Fruthi ose Chickenpox: Thuajini mjekut nëse nuk keni pasur pule ose fruthi, ose nëse nuk keni pasur vaksinat për t’i parandaluar ato. Ju mund të keni versione më serioze të këtyre sëmundjeve nëse i keni ato ndërsa merrni dexamethasone.

  isfarë është dexamethasone?

  Dexamethasone është një ilaç pa recetë. Availableshtë në dispozicion si një tabletë gojore, zgjidhje gojore, pikat e syve dhe pikat e veshit. Alsoshtë gjithashtu në dispozicion si një zgjidhje e injektueshme ose një zgjidhje intraokulare e dhënë pas operacionit. Këto dy forma të fundit jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

  Tableta dexamethasone është në dispozicion si droga me emër markë Dexpak. Alsoshtë gjithashtu në dispozicion si një ilaç gjenerik. Barnat gjenerike zakonisht kushtojnë më pak se versioni i markës. Në disa raste, ato mund të mos jenë të disponueshme në të gjitha pikat e forta ose format si ilaç për markën e markës. > Këto kushte përfshijnë:

  • Inflamacionin
  • Reaksionet alergjike
  • Artriti reumatoid dhe sëmundjet e tjera reumatike, duke përfshirë spondilitin ankilozues, artritin psoriatik, artritin reumatoid të mitur, lupus , dhe artriti akut i gouty
  • Sëmundjet e lëkurës, të tilla si dermatiti atopik (ekzema), pemfigus, eritema e rëndë multiforme (Stevens-Johnson sindromi), dermatiti eksfoliativ, dermatiti bullous Herpetiforis, dermatiti i rëndë seborreik, psoriasis e rëndë, ose Mycosis fungoides
  • Ndezjet e sëmundjes së zorrëve, të tilla si koliti ulcerativ
  • ndezjet e sklerozës së shumëfishtë ose myasthenia gravis
  • parafabrikimi për kimioterapinë për të zvogëluar inflamacionin dhe Efektet anësore nga medikamentet e kancerit
  • Disa leukemi dhe limfoma
  • insuficienca adrenale (një gjendje ku gjëndrat mbiveshkore nuk prodhojnë hormone të mjaftueshme)

  Si funksionon

  Dexamethasone i përket një klase të ilaçeve të quajtur Steroi ds. Një klasë e barnave është një grup ilaçesh që funksionojnë në një mënyrë të ngjashme. Këto ilaçe shpesh përdoren për të trajtuar kushte të ngjashme.

  • Për kushte me inflamacion: Me kushte të caktuara, inflamacioni mund të bëjë që sistemi imunitar të jetë tepër aktiv. Kjo mund të dëmtojë indet e trupit. Steroidet si dexamethasone ndihmojnë në bllokimin e përgjigjes së sistemit imunitar ndaj inflamacionit, i cili ndihmon në parandalimin e këtij dëmtimi.
  • Për pamjaftueshmërinë e veshkave: gjëndra mbiveshkore ndihmon në kontrollin e funksioneve të caktuara të trupit. Këto funksione përfshijnë menaxhimin e glukozës në gjak, luftimin e infeksionit dhe kontrollin e stresit. Në njerëzit me insuficiencë mbiveshkore, gjëndra mbiveshkore lëshon sasi më të ulëta të hormoneve të caktuara. Dexamethasone ndihmon në zëvendësimin e këtyre hormoneve.

  efektet anësore të dexamethasone

  tabletë me gojë dexamethasone nuk shkakton përgjumje, por mund të shkaktojë efekte të tjera anësore.

  Efektet anësore më të zakonshme

  Efektet anësore më të zakonshme që mund të ndodhin me tableta oral dexamethasone përfshijnë:

  • nauze
  • Të vjella
  • Nxjerrja e stomakut
  • Ellingnjtja (edemë)
  • Dhimbje koke
  • marramendje
  • Ndryshimet e humorit, siç është depresioni , zhvendosjet në humor, ose ndryshimet e personalitetit
  • Problemet në gjumë
  • Ankthi
  • Nivele të ulëta të kaliumit (duke shkaktuar simptoma të tilla si lodhja)
  • Glukoza e lartë e gjakut
  • Presioni i lartë i gjakut

  Nëse këto efekte janë të buta, ato mund të largohen brenda disa ditësh ose disa javësh. Nëse ata janë më të rëndë ose nuk ikin, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

  Efektet anësore serioze

  Thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse keni efekte anësore serioze. Thirrni 911 nëse simptomat tuaja ndjehen kërcënuese për jetën ose nëse mendoni se keni një urgjencë mjekësore. Efektet anësore serioze dhe simptomat e tyre mund të përfshijnë sa vijon:

  • Lodhje e pazakontë
  • marramendje e pazakontë
  • Mërzitëse e pazakontë e tretjes. Simptomat mund të përfshijnë:
  • dhimbje në stomak
  • nauze ose të vjella
  • /li>

  • Gjaku në urinën tuaj
  • gjakderdhje e pazakontë ose fryrje
  • ënjtje e pazakontë në të gjithë trupin tuaj, ose bloating në barkun tuaj (zona e stomakut)
  • Infeksion. Simptomat mund të përfshijnë:

  ose çrregullime të humorit siç është depresioni. Simptomat mund të përfshijnë:

  LI> Ndryshimet e personalitetit

 • Reagimi i rëndë alergjik. Simptomat mund të përfshijnë:

  Simptomat mund të përfshijnë:

 • Infeksione më të shpeshta (mund të ndodhin me përdorim afatgjatë)
 • Ulçera të stomakut. Simptomat mund të përfshijnë:
 • Dhimbje në bark (zona e stomakut)
 • Dështimi kongjestiv i zemrës. Simptomat mund të përfshijnë:
 • Osteoporoza (rrallimi i eshtrave)
 • Përgjegjësia: Qëllimi ynë është t’ju ofrojmë informacionin më të https://harmoniqhealth.com/ rëndësishëm dhe aktual. Sidoqoftë, për shkak se ilaçet prekin secilin person ndryshe, ne nuk mund të garantojmë që ky informacion përfshin të gjitha efektet anësore të mundshme. Ky informacion nuk është një zëvendësues i këshillave mjekësore. Gjithmonë diskutoni efektet anësore të mundshme me një ofrues të kujdesit shëndetësor i cili njeh historinë tuaj mjekësore.

  Dexamethasone mund të bashkëveprojë me ilaçe të tjera

  Tableta orale e dexamethasone mund të bashkëveprojë me ilaçe, vitamina ose barishte të tjera që mund të merrni. Një ndërveprim është kur një substancë ndryshon mënyrën se si funksionon një ilaç. Kjo mund të jetë e dëmshme ose të parandalojë që droga të funksionojë mirë.

  Për të ndihmuar në shmangien e ndërveprimeve, mjeku juaj duhet të menaxhojë me kujdes të gjitha ilaçet tuaja. Sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për të gjitha ilaçet, vitaminat ose bimët që po merrni. Për të zbuluar se si mund të bashkëveprojë ky ilaç me diçka tjetër që po merrni, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

  Shembuj të ilaçeve që mund të shkaktojnë ndërveprime me dexamethasone janë renditur më poshtë.

  Antibiotikët

  Eritromicina përdoret për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret. Kur përdoret me dexamethasone, ky ilaç mund të rrisë sasinë e deksametazonit në trupin tuaj. Kjo ngre rrezikun tuaj për efekte anësore.

  Droga antifungale

  Kur përdoren me dexamethasone, ilaçe të caktuara të përdorura për të trajtuar infeksione kërpudhore mund të rrisin nivelin e deksametazonit në gjakun tuaj. Kjo mund të rrisë rrezikun tuaj për efektet anësore. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  amfotericin B është një ilaç tjetër që përdoret për të trajtuar infeksionet e kërpudhave. Përdorimi i këtij ilaçi me dexamethasone ngre rrezikun tuaj të niveleve të ulëta të kaliumit. (Kaliumi është një mineral që ju ndihmon nervat, muskujt dhe organet të funksionojnë normalisht.) Kjo mund të shkaktojë dhimbje muskujsh, dobësi, lodhje dhe një rrahje të parregullt të zemrës.

  holluesit e gjakut

  Përdorimi i deksametazonit me hollues të caktuar të gjakut mund të ulë nivelet e këtyre ilaçeve në trupin tuaj. Kjo mund t’i bëjë ata më pak efektivë, dhe të rrisin rrezikun tuaj për mpiksje ose goditje në tru. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  warfarin përdoret gjithashtu për të holluar gjakun. Përdorimi i dexamethasone me këtë ilaç mund të rezultojë në ndryshime në rrezikun tuaj të gjakderdhjes. Mjeku juaj mund të ketë nevojë për t’ju monitoruar nga afër.

  ilaçet e kolesterolit

  Nëse merrni dexamethasone me ilaçe të caktuara të përdorura për të ulur kolesterolin, ai mund ta mbajë trupin tuaj të thithë mirë dexamethasone. Kjo mund të mbajë dexamethasone të mos funksionojë mirë. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  ilaçet e sindromës së cushing

  Aminoglutethimide përdoret për të trajtuar simptomat e sindromës së Cushing (një sëmundje e gjëndrës mbiveshkore). Përdorimi i këtij ilaçi me dexamethasone mund të ulë sasinë e deksametazonit në trupin tuaj. Kjo do të thotë se mund të mos funksionojë gjithashtu.

  Barnat e diabetit

  Dexamethasone mund të rrisë glukozën tuaj në gjak. Nëse merrni ilaçe me diabet, mjeku juaj mund të ketë nevojë të ndryshojë dozën tuaj. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  • analoge amylin, siç janë:
  • biguanides, siç janë:
  • Agonistët GLP-1, siç janë:
  • frenuesit dpp4, të tilla si:
  • meglitinides, siç janë:
  • sulfonylureas, siç janë:
  • frenuesit SGLT-2, siç janë :
  • tiazolidinediones, të tilla si:

  diuretik (pilula uji)

  Kur përdoren me dexamethasone, këto ilaçe zvogëlojnë nivelin e kaliumit të trupit tuaj. (Kaliumi është një mineral që ju ndihmon nervat, muskujt dhe organet të funksionojnë normalisht.) Kjo mund të shkaktojë dhimbje muskujsh, dobësi, lodhje dhe një rrahje të parregullt të zemrës. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  ilaçet e epilepsisë

  Kur përdoren me deksametazon, ilaçe të caktuara të përdorura për të trajtuar epilepsinë mund të ulin nivelin e deksametazonit në gjakun tuaj. Kjo mund të mbajë dexamethasone të mos funksionojë mirë. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  ilaçet e zemrës

  Digoxin përdoret për të trajtuar problemet e ritmit të zemrës ose dështimin e zemrës. Marrja e këtij ilaçi me dexamethasone mund të rrisë rrezikun tuaj të rrahjeve të parregullta të zemrës të shkaktuara nga nivele të ulëta të kaliumit. (Kaliumi është një mineral që ju ndihmon nervat, muskujt dhe organet që funksionojnë normalisht.) Mjeku juaj mund të duhet të rregullojë dozën tuaj të ilaçeve të dexamethasone ose hormoneve. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  • estrogjenet
  • Kontraceptivët oralë

  Për të trajtuar HIV me dexamethasone mund të zvogëlojë nivelet e këtyre ilaçeve në trupin tuaj. Kjo do të thotë që ata mund të mos funksionojnë gjithashtu, dhe trupi juaj mund të ndalojë t’i përgjigjet ilaçeve tuaja HIV. Mjeku juaj mund të shmangë përdorimin e këtyre ilaçeve me dexamethasone. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  • Frenuesit e proteazës, siç janë:
  • Frenuesit e transkriptazës së kundërt jo-nukleoside, siç janë:
  • Frenuesit e hyrjes, të tilla AS:
  • Frenuesit e integrimit të integrimit, siç janë:

  i mërzitur. Bisedoni me mjekun tuaj nëse mund t’i merrni këto ilaçe së bashku. Shembuj të NSAID -ve përfshijnë:

  ilaçe tuberkulozi

  Kur përdoren me deksametazon, ilaçe të caktuara të përdorura për të trajtuar tuberkulozin (TB) mund të ulin nivelin e deksametazonit në gjakun tuaj. Kjo mund të mbajë dexamethasone të mos funksionojë mirë. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë:

  izoniazid është një ilaç tjetër TB. Kur përdoret me dexamethasone, nivelet e izoniazidit mund të ulen. Kjo mund ta mbajë Isoniazidin të mos funksionojë mirë.

  Vaksinat

  Shmangni marrjen e vaksinave të drejtpërdrejta kur merrni dexamethasone. Me vaksina të gjalla, ju injektoheni me një sasi të vogël të një virusi në mënyrë që trupi juaj të mësojë ta luftojë atë.

  Ju nuk duhet t’i merrni këto vaksina gjatë përdorimit të dexamethasone sepse ilaçi dobëson sistemin tuaj imunitar. Nëse kjo ndodh, trupi juaj nuk do të jetë në gjendje të luftojë siç duhet vaksinën, dhe kjo mund t’ju bëjë të sëmurë.

  Vaksinat e gjalla që duhet të shmangni gjatë marrjes së dexamethasone përfshijnë:

  • fruthi, shytat, rubeola (MMR)
  • Gripi intranasal (flumist)
  • Smallpox
  • Ethet e verdha

  ilaçe të tjera

  Aspirina është një ilaç anti-inflamator josteroidal (NSAID). Shpesh përdoret për të trajtuar dhimbjen, si dhe për të holluar gjakun për të zvogëluar rrezikun e sulmit në zemër. Dexamethasone mund të ulë nivelin e aspirinës tuaj. Kjo mund ta bëjë aspirinë më pak efektive dhe të rrisë rrezikun tuaj të sulmit në zemër. Gjithashtu, aspirina mund të rrisë rrezikun tuaj të gjakderdhjes nga ulçera e stomakut (plagë) kur përdoret me dexamethasone. Nëse merrni aspirinë, bisedoni me mjekun tuaj nëse dexamethasone është i sigurt për ju.

  Thalidomidi përdoret për të trajtuar lezionet e lëkurës dhe mielomën e shumëfishtë. Kombinimi i tij me dexamethasone mund të shkaktojë nekrolizë toksike epidermale. Kjo gjendje e lëkurës mund të jetë kërcënuese për jetën. Nëse mjeku juaj përshkruan të dyja këto ilaçe për ju, ato do të jenë të kujdesshëm në lidhje me efektet që mund të shkaktojë kombinimi.

  Ciklosporina përdoret për të parandaluar refuzimin e organeve në pacientët me transplantim, si dhe për të trajtuar artritin reumatoid ose psoriasis. Marrja e këtij ilaçi me dexamethasone mund të rrisë rrezikun që sistemi juaj imunitar të shtypet (nuk do të funksionojë mirë). Kjo do të rrisë rrezikun tuaj për infeksion. Konfiskimet janë raportuar gjithashtu kur këto ilaçe përdoren së bashku.

  Përgjegjësia: Qëllimi ynë është t’ju ofrojmë informacionin më të rëndësishëm dhe aktual. Sidoqoftë, për shkak se ilaçet bashkëveprojnë ndryshe në secilin person, ne nuk mund të garantojmë që ky informacion përfshin të gjitha ndërveprimet e mundshme. Ky informacion nuk është një zëvendësues i këshillave mjekësore. Flisni gjithmonë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për ndërveprimet e mundshme me të gjitha ilaçet me recetë, vitaminat, bimët dhe shtesat, dhe ilaçet pa recetë që po merrni.

  Paralajmërimet e dexamethasone

  Ky ilaç vjen me disa paralajmërime.

  alergjitë

  Dexamethasone mund të shkaktojë një reaksion të rëndë alergjik. Simptomat mund të përfshijnë:

  • Problemin e frymëmarrjes
  • ënjtjen e fytit ose gjuhës tuaj

  Nëse keni një reaksion alergjik, telefononi mjekun tuaj ose qendra lokale e kontrollit të helmit menjëherë. Nëse simptomat tuaja janë të rënda, telefononi 911 ose shkoni në dhomën më të afërt të urgjencës.

  Mos e merrni përsëri këtë ilaç nëse keni pasur ndonjëherë një reagim alergjik ndaj tij. Marrja e tij përsëri mund të jetë fatale (shkaktoni vdekjen).

  për njerëzit me kushte të caktuara shëndetësore

  Për njerëzit me infeksione: Dexamethasone mund të bëjë më keq një infeksion të kërpudhave sistemike. (Sistemik do të thotë se ndikon në të gjithë trupin, jo vetëm një pjesë.) Ky ilaç nuk duhet të përdoret nëse po merrni ilaçe për të trajtuar një infeksion të kërpudhave sistemike. Gjithashtu, dexamethasone mund të fshehë shenjat e një infeksioni jo të kërrusur.

  Për njerëzit me dështim kongjestiv të zemrës: Dexamethasone mund të rrisë nivelin e natriumit, edemën (ënjtjen) dhe humbjen e kaliumit. Kjo mund ta bëjë më të keqin dështimin e zemrës suaj. Para se të merrni këtë ilaç, bisedoni me mjekun tuaj nëse është i sigurt për ju.

  për njerëzit me presion të lartë të gjakut: Dexamethasone mund të rrisë nivelin e natriumit dhe edemën (ënjtje). Kjo mund të rrisë presionin tuaj të gjakut. Para se të merrni këtë ilaç, bisedoni me mjekun tuaj nëse është i sigurt për ju.

  Për njerëzit me ulcerat peptike: Dexamethasone mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes së stomakut ose zorrëve dhe ulcerave. Nëse keni ulcera peptike ose kushte të tjera të zorrëve, bisedoni me mjekun tuaj nëse ky ilaç është i sigurt për ju. Kushtet e zorrëve përfshijnë:

  • Divertikuliti
  • Koliti ulcerativ

  Për njerëzit me osteoporozë: Dexamethasone zvogëlon formimin e kockave. Ajo gjithashtu rrit resorbimin e kockave (prishja e kockave). Si rezultat, ajo rrit rrezikun e osteoporozës (rrallimi i kockave). Rreziku është më i lartë për njerëzit tashmë në një rrezik të shtuar të osteoporozës. Këto përfshijnë gratë pas menopauzës.

  Për njerëzit me hipertiroidizëm: Ky ilaç hiqet nga trupi më shpejt se normalja. Mjeku juaj mund të rregullojë dozën tuaj të këtij ilaçi bazuar në gjendjen tuaj.

  Për njerëzit me probleme të syve: Përdorimi afatgjatë i deksametazonit mund të shkaktojë probleme të syve siç janë kataraktet ose glaukoma. Rreziku juaj është më i lartë nëse tashmë keni probleme të syve siç janë kataraktet, glaukoma ose presioni i shtuar në sy.

  Për njerëzit me tuberkuloz: Nëse keni tuberkuloz latent ose reaktivitet të tuberkulinës, dexamethasone mund të riaktivizojë sëmundjen. Nëse provoni pozitive për tuberkulozin, bisedoni me mjekun tuaj nëse marrja e këtij ilaçi është e sigurt për ju.

  Për njerëzit me historinë e fundit të sulmit në zemër: Nëse kohët e fundit keni pasur një sulm në zemër, përdorimi i dexamethasone mund të çojë në një lot në muskulin tuaj të zemrës. Para se të filloni këtë ilaç, sigurohuni që mjeku juaj e di që keni pasur një sulm të fundit në zemër.

  Për njerëzit me diabet: Dexamethasone mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak. Si rezultat, mjeku juaj mund të ndryshojë dozën e ilaçeve tuaja antidiabetike.

  Për njerëzit me myasthenia gravis (MG): Nëse keni MG, duke përdorur dexamethasone me ilaçe të caktuara të përdorura për të trajtuar sëmundjen e Alzheimerit mund të shkaktojë dobësi të rëndë. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë memantinën, rivastigminën dhe donepezil. Nëse është e mundur, prisni të paktën 24 orë pasi të merrni këto ilaçe për të filluar terapinë e dexamethasone.

  për gratë shtatzëna

  Dexamethasone është një ilaç shtatzënie i kategorisë C. Kjo do të thotë dy gjëra:

 • Hulumtimi te kafshët ka treguar efekte të dëmshme ndaj fetusit kur nëna merr ilaçin.
 • Nuk ka pasur studime të mjaftueshme tek njerëzit për të qenë të sigurt se si ilaçi mund të ndikojë në fetus.
 • Bisedoni me mjekun tuaj nëse jeni shtatzënë ose po planifikoni të mbeteni shtatzënë. Ky ilaç duhet të përdoret vetëm nëse përfitimi i mundshëm justifikon rrezikun e mundshëm për fetusin.

  për gratë që ushqehen me gji

  Dexamethasone nuk rekomandohet për gratë që ushqehen me gji. Ilaçi mund t’i kalojë një fëmije përmes qumështit të gjirit dhe mund të shkaktojë efekte anësore.

  për të moshuarit

  veshkat dhe mëlçia e të moshuarve mund të mos funksionojnë ashtu si dikur. Kjo mund të bëjë që trupi juaj të përpunojë ilaçet më ngadalë. Si rezultat, më shumë një ilaç qëndron në trupin tuaj për një kohë më të gjatë. Kjo ngre rrezikun tuaj për efekte anësore.

  Kur të telefononi mjekun tuaj

  Thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse zhvilloni një sëmundje të re ose të përkeqësuar ose simptoma ndërsa merrni dexamethasone, përfshirë ethet. Gjithashtu, telefononi mjekun tuaj menjëherë nëse mbeteni shtatzënë ndërsa merrni këtë ilaç.

  Si të merrni dexamethasone

  Të gjitha dozat dhe format e mundshme mund të mos përfshihen këtu. Doza juaj, forma dhe sa shpesh e merrni do të varet nga:

  • mosha juaj
  • gjendja që trajtohet
  • Kushtet e tjera mjekësore Ju keni
  • Si reagoni ndaj dozës së parë

  doza për inflamacion dhe kushte të tjera

  Generic: Dexamethasone

  • Forma: Tableta orale
  • Fuqitë: 0.5 mg, 0.75 mg, 1 mg, 1.5 mg, 4 mg, dhe 6 mg

  Marka: Dexpak

  • Forma: Tablet oral
  • Fuqitë: 0.25 mg, 0.5 mg, 0.75 mg, 1 mg, 1.5 mg, 4 mg, dhe 6 mg

  dozimi i të rriturve (moshat 18 vjeç dhe më të vjetër)

  Dozimi tipik: 0.75–9 mg çdo ditë, në varësi të gjendjes që trajtohet.

  dozimi i fëmijëve (moshat 0–17 vjeç)

  Dozimi fillestar: 0.02–0,3 mg për kilogram të peshës trupore në ditë, të marra në tre ose katër doza të ndara. Dozimi varet nga gjendja që trajtohet.

  doza e vjetër (moshat 65 vjeç e më të vjetër)

  Veshkat dhe mëlçia e të moshuarve mund të mos funksionojnë ashtu si dikur. Kjo mund të bëjë që trupi juaj të përpunojë ilaçet më ngadalë. Si rezultat, më shumë një ilaç qëndron në trupin tuaj për një kohë më të gjatë. Kjo ngre rrezikun tuaj për efekte anësore.

  Mjeku juaj mund t’ju fillojë në një dozë të ulur ose një orar të ndryshëm dozimi. Kjo mund të ndihmojë në mbajtjen e niveleve të këtij ilaçi nga ndërtimi i shumë në trupin tuaj.

  Konsiderata të veçanta të dozimit

  Kur ndaloni trajtimin, doza juaj duhet të ulet ngadalë me kalimin e kohës. Kjo ndihmon për të parandaluar efektet anësore të tërheqjes.

  Përgjegjësia: Qëllimi ynë është t’ju ofrojmë informacionin më të rëndësishëm dhe aktual. Sidoqoftë, për shkak se ilaçet prekin secilin person ndryshe, ne nuk mund të garantojmë që kjo listë përfshin të gjitha dozat e mundshme. Ky informacion nuk është një zëvendësues i këshillave mjekësore. Gjithmonë flisni me mjekun ose farmacistin tuaj për dozat që janë të përshtatshme për ju.

  Merrni si të drejtuar

  Tabletat me gojë dexamethasone përdoren për trajtim afatgjatë. Ata vijnë me rreziqe serioze nëse nuk i merrni ato siç përshkruhen.

  Nëse ndaloni ta merrni ilaçin papritmas ose nuk e merrni fare

  Nëse nuk e merrni ilaçin fare, gjendja juaj nuk do të menaxhohet. Nëse ndaloni të merrni papritur dexamethasone, mund të keni efekte anësore të tërheqjes. Këto mund të përfshijnë:

  • Lodhjen
  • ethet
  • dhembjet e muskujve
  • Dhimbje të përbashkët

  doza juaj duhet të ulet me kalimin e kohës për të shmangur efektet e tërheqjes. Mos ndaloni të merrni dexamethasone nëse mjeku juaj nuk ju thotë ta bëni këtë.

  Nëse ju mungojnë doza ose nuk e merrni ilaçin në orarin

  Ilaçi juaj mund të mos funksionojë gjithashtu ose mund të ndalojë së punuari plotësisht. Që ky ilaç të funksionojë mirë, një sasi e caktuar duhet të jetë në trupin tuaj në çdo kohë.

  Nëse merrni shumë

  mund të keni nivele të rrezikshme të ilaçit në trupin tuaj. Simptomat e një mbidozimi të këtij ilaçi mund të përfshijnë:

  • Rrahjet e parregullta të zemrës
  • Konfiskimet
  • Gryka ose gjuha juaj

  Nëse mendoni se keni marrë shumë nga kjo ilaç, telefononi mjekun tuaj ose qendrën lokale të kontrollit të helmit. Nëse simptomat tuaja janë të rënda